Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Povinnost vlastníka stavby a zařízení vybudovat dobíjecí místa

03. 10. 2024

Od 1. ledna 2025 vstupuje v platnost nová povinnost pro vlastníky staveb a zařízení podle § 167 nového stavebního zákona č. 283/2021 Sb. Tato povinnost se týká i měst, obcí a dalších veřejných institucí, které vlastní parkoviště s 20 a více parkovacími místy. V souladu s tímto zákonem budou muset zajistit, aby byla na těchto parkovištích instalována alespoň jedna dobíjecí stanice pro elektromobily. Důležité je také zmínit, že počet parkovacích míst se sčítá v rámci jednoho areálu. Pokud je tedy v areálu několik menších parkovišť, například tři parkoviště s celkem 20 parkovacími místy vznikla povinnost zřídit alespoň jednu dobíjecí stanici. To znamená, že i menší parkoviště v rámci jednoho areálu musí být zohledněna.

Podle informací Ministerstva pro místní rozvoj je cílem tohoto ustanovení podpora rozvoje infrastruktury pro elektromobilitu, která je nezbytná pro plnění cílů snižování emisí a přechodu na udržitelné formy dopravy. Dobíjecí místa na veřejných parkovištích budou hrát klíčovou roli v podpoře využívání elektromobilů občany, turisty i místními podnikateli.

Povinnost a riziko pokuty

Města a obce, které do 1. ledna 2025 tuto povinnost nesplní, se vystavují riziku sankcí. Nesplnění povinnosti vybudovat dobíjecí stanici může být klasifikováno jako přestupek, za který může být uložena pokuta až do výše 400 000 korun. Proto je pro vlastníky budov a zařízení s většími parkovacími plochami zásadní jednat včas a vyhnout se případným finančním sankcím. Tato povinnost se totiž vztahuje na všechny vlastníky, tedy i na stávající parkovací místa, jak potvrzuje Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě.

Řešení nabízí český výrobce dobíjecích stanic IONT tech

S vybudováním dobíjecí infrastruktury umí pomoci firma IONT tech s.r.o., která se specializuje na vývoj a výrobu dobíjecích stanic. IONT tech je český výrobce, který poskytuje řešení pro různě velká parkoviště a nabízí stanice odpovídající všem technickým a legislativním požadavkům.

Stanice IONT tech splňují také přísné standardy na veřejné dobíjecí stanice, které jsou stanoveny nařízením AFIR(Alternative Fuels Infrastructure Regulation). Toto nařízení definuje nejen technické požadavky na dobíjecí infrastrukturu, ale také bezpečné způsoby platby, mezi které patří například platba dynamickým QR kódem nebo platba prostřednictvím platebního terminálu. Tyto možnosti zajišťují pohodlný a bezpečný způsob placení pro uživatele elektromobilů. IONT tech je aktuáně jediný český výrobce splňující toto nařízení. 

Jak postupovat?

Pro města a obce je důležité začít s plánováním a realizací co nejdříve, aby byl splněn zákonný termín. Kontaktování společnosti IONT tech s.r.o., umožní zajistit řešení na míru, které bude vyhovovat specifickým potřebám každého parkoviště a zároveň splní všechny legislativní požadavky. Informujte se včas o možnostech, jaké jsou v oblasti dobíjecí infrastruktury k dispozici. Ne vždy musí jít o nákladné nebo technicky nerealizovatelné řešení. Je důležité vyhodnotit situaci a zvolit flexibilní a cenově dostupné možnosti přizpůsobené vašim potřebám. Správně zvolené řešení může být nejen finančně výhodné, ale také snadno realizovatelné, a to i na menších parkovištích.

Neodkládejte tuto povinnost a zajistěte, aby vaše město bylo připraveno.


Štítky: Elektromobilita, čistá vozidla a paliva (Dobrá praxe, tag30)