Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Den bez aut ve Španělsku

27. 09. 2024

Den bez aut ve Španělsku není znám jako Tomatina - rajčatová bitka. Ale i Španělé se snaží vyzývat obyvatele, aby přehodnotili nadměrné používání osobních automobilů a zkusili to jinak. Velmi zajímavý program proběhl 22.9. a 23.9., kdy se měřila úroveň znečištění kolem škol. Hodnoty naměřené ve dnech, kdy lidé byli vyzváni k ativitě "Do školy bez spalin" byli následně porovnávány se dnem s běžným provozem. Na základě výsledků budou uspořádány semináře o vlivu znečištění ovzduší na zdraví dětí

Celý článek:

Proč slavit Den bez aut?
22. září slaví města po celém světě Mezinárodní den bez aut, den, který nás vyzývá k zamyšlení nad městskou mobilitou, udržitelností a dopadem našich rozhodnutí, pokud jde o dopravu. Toto datum, kromě toho, že je symbolickým dnem, představuje výzvu k akci, abychom přehodnotili, jak se pohybujeme v našich městech a jak může ten či onen typ cestování přímo ovlivnit zdraví lidí, kvalitu jejich života a zdraví planety.


Udržitelná mobilita: Budoucnost je v chůzi a jízdě na kole

Den bez aut nám připomíná, že existují efektivní, zdravé a udržitelné alternativy pohybu: chůze a jízda na kole. Tyto způsoby dopravy jsou nejen bezemisní, ale také podporují aktivnější a zdravější životní styl. Tím, že se lidé rozhodnou chodit pěšky nebo jezdit na kole, snižují svou uhlíkovou stopu, přispívají ke snížení úrovně znečištění ve svých městech a pomáhají odlehčit dopravním zácpám ve městech.

V mnoha městech se jízda na kole stala symbolem svobody a vztahu k životnímu prostředí. Jízda na kole nám umožňuje znovu objevit ulice, získat bližší vztah k životnímu prostředí a zároveň snížit závislost na fosilních palivech. Tento přístup má zásadní význam při přechodu na udržitelnější a ekologičtější mobilitu.

Přínos pro životní prostředí: Snížení uhlíkové stopy

Ve Španělsku se města jako Madrid, Barcelona, Valencie, Sevilla a Zaragoza vyznačují vysokou mírou využívání osobních automobilů, zejména pro každodenní dojíždění do zaměstnání v rámci metropolitních a příměstských oblastí. Podle zprávy Ministerstva dopravy, mobility a městské agendy (MITMA) je Madrid městem s nejvyšším počtem vozidel v provozu, následován Barcelonou, která má rovněž vysokou úroveň dopravy, a to i přes snahu o podporu veřejné dopravy a jízdních kol. Podle studií Generálního ředitelství pro dopravu (DGT), které ukazují masivní využívání osobních vozidel v těchto městech, si Valencie a Sevilla udržují vysokou míru závislosti na automobilu při cestách po městě. Všechna tato města však začala zavádět politiky udržitelné mobility, jako jsou nízkoemisní zóny, které jsou v souladu s evropskými cíli snižování emisí CO₂.

Přehodnocení městské mobility

Mezinárodní den bez aut je nejen přestávkou v používání automobilů, ale také příležitostí přehodnotit způsob, jakým jsou naše města organizována. Růst měst vedl k neúměrnému rozšiřování infrastruktury určené pro motorovou dopravu, což vedlo k nadměrné závislosti na automobilech na úkor prostoru pro chodce a cyklisty. Tento den nás vyzývá, abychom znovu zvážili potřebu měst, která jsou přístupnější a bezpečnější pro ty, kdo volí nemotorové způsoby dopravy.

Investice do cyklistické infrastruktury, rozšiřování pěších zón a zlepšování veřejné dopravy jsou klíčovými kroky k udržitelnější mobilitě. Města, která tyto aspekty upřednostňují, prospívají nejen životnímu prostředí, ale také zlepšují využívání veřejného prostoru a podporují pocit sounáležitosti, pohody a sociální soudržnosti.

Udržitelná budoucnost: společná výzva

Tento den představuje pouze začátek hlubší změny našich návyků v oblasti mobility. Je to sice den, který má zvýšit povědomí, ale skutečná výzva spočívá v přijetí dlouhodobě udržitelných opatření. Snížením závislosti na automobilech nejen přispíváme k péči o planetu, ale také zlepšujeme své zdraví, kvalitu života a podporujeme ohleduplnější vztah k životnímu prostředí.

Jízda na kole s čistým vzduchem - Al Cole Sin Humos (Do školy bez spalin)

Tento projekt vedený oddělením zdraví a životního prostředí celostátní skupiny na podporu cyklistiky ConBici měří znečištění pevnými částicemi (PM2,5) v 18 španělských městech. Studie ukazují, že nejvyšší úrovně znečištění se shodují s dopravními špičkami, zejména u vchodů a východů ze škol a pracovišť. Tyto částice, které vypouštějí především vozidla, jsou spojovány s vysilujícími onemocněními, jako je astma, chronická obstrukční plicní nemoc, zápal plic, rakovina plic, kardiovaskulární onemocnění, jako je infarkt a mrtvice, cukrovka, kognitivní poruchy a demence, a také s problémy v těhotenství, jako je nízká porodní váha a předčasný porod.

Odbor zdraví a životního prostředí vyzval skupinu dobrovolníků projektu „Na kole za čistým vzduchem“ k účasti na společné akci k oslavě Světového dne bez aut s iniciativou „Pojďme do školy bez spalin“. Cílem tohoto návrhu je změřit úroveň znečištění ve školním prostředí ve dvou po sobě jdoucích dnech: 22. září 2024, který se shoduje se Světovým dnem bez aut, a 23. září 2024, který je dnem běžného provozu. Měření bude probíhat od 8:30 do 9:00, což se shoduje s nástupem žáků do škol, a umožní porovnat úroveň znečištění v den bez aut a v den s běžným provozem.

K tomu budou použity přenosné měřiče, které se v současné době používají k měření znečištění ovzduší ve městech. Shromážděné údaje budou analyzovány a prezentovány společností ConBici a jejími partnery ve společné zprávě. Společnost ConBici se výrazně zasazuje o opatření, která podporují aktivní mobilitu a využívání veřejné dopravy, aby se výrazně snížilo znečištění, zejména v prostředí škol, jejichž obyvatelstvo je obzvláště zranitelné.

Výsledky budou předány pedagogické veřejnosti a budou uspořádány semináře o vlivu znečištění ovzduší na zdraví dětí a o významu vytváření bezpečnějšího a zdravějšího školního prostředí.

Závěrem

22. září, Den bez aut, nabízí příležitost přehodnotit naše města a vyzvat k zásadním změnám s cílem snížit počet a nadměrné využívání osobních automobilů. Obyvatelé měst si zaslouží více prostoru pro ty, kteří chodí pěšky, jezdí na kole nebo používají veřejnou dopravu. Tím, že se tak rozhodneme, nejenže pečujeme o životní prostředí a jsme fyzicky aktivní, ale také podnikáme nezbytné kroky k modelu města, které se stává starostlivým a chrání zdraví svých obyvatel.

Zdroj: ConBici


Štítky: Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Pěší doprava (Dobrá praxe, tag28), Kampaně (Občan, tag35), Děti (Občan, tag38)