Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Souvislost cyklostezek a rakoviny, ADFC vyzývá ke stavbě bezpečných cyklostezek

12. 09. 2024

Národní týden prevence rakoviny 2024 v Německu: ADFC vyzývá k vytvoření sítě bezpečných cyklostezek i pro podporu zdraví

9.září začal Národní týden prevence rakoviny 2024 v Německu a cyklistický klub ADFC podporuje letošní kampaň Německé společnosti pro rakovinu, Německého centra pro výzkum rakoviny a Německé pomoci proti rakovině. Pod heslem „Pojedeš se mnou na kole?“ upozorňuje největší cyklistický klub na světě na skutečnost, že aktivní životní styl podporuje zdraví a snižuje riziko vzniku rakoviny. Společně s lékařskými sdruženími vyzývá k tomu, aby veřejná prostranství byla navržena tak, aby podporovala fyzickou aktivitu, a k vytvoření sítě bezpečných cyklostezek.

Výkonná ředitelka ADFC Federal Caroline Lodemannová říká: „Způsob, jakým jsou naše silnice navrženy, doslova vybízí k pasivnímu životnímu stylu. Většina prostoru je vyhrazena pro motorovou dopravu. A rychle se pohybující automobilová doprava odrazuje mnoho lidí od jízdy na kole a chůze. Zapojením do Týdne prevence rakoviny chceme lidi motivovat k častější jízdě na kole a chůzi. Odpovědnost za to však neleží pouze na lidech. Potřebují prostředí, které jim aktivní životní styl usnadní. K tomu potřebujeme lákavé cyklostezky v souvislé síti po celém Německu a atraktivní trasy pro pěší. Zdravější společnost závisí také na designu měst!“

Každodenní pohyb může snížit riziko vzniku rakoviny

Lidé, kteří denně cvičí - například jezdí do školy, na univerzitu nebo do práce na kole -, mohou snížit své individuální riziko vzniku rakoviny. Zejména riziko některých běžných typů rakoviny, jako je rakovina prsu a rakovina střev, lze díky fyzické aktivitě snížit o 20 až 30 %. Existují také důkazy, že pohyb může snížit riziko vzniku dalších typů nádorů, jako je rakovina močového měchýře, ledvin, žaludku a jícnu. To zdůrazňují i iniciátoři Národního týdne prevence rakoviny.

ADFC podporuje Národní týden prevence rakoviny 2024

Národní týden prevence rakoviny je společnou iniciativou organizace German Cancer Aid, Německého centra pro výzkum rakoviny a Německé společnosti pro rakovinu. Letošní ročník se zaměřuje na faktor životního stylu, kterým je pohyb, jenž ovlivňuje riziko vzniku rakoviny. Cyklistický klub ADFC podporuje kampaň na sociálních sítích prostřednictvím svých kanálů pod hashtagem #MitMirGehen. Každý, kdo hledá příjemnou společnost a zajímavé zájezdy na kole, najde na portálu ADFC tour to, co hledá - na adrese www.touren-termine.adfc.de.

O ADFC

Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club e.V. (ADFC) je s více než 230 000 členy největší organizací zastupující zájmy cyklistů v Německu i na celém světě. Poskytuje poradenství ve všech otázkách týkajících se jízdních kol: právních, technických a turistických. Politicky se ADFC zasazuje o důslednou podporu cyklistiky na regionální, národní i mezinárodní úrovni.

Článek pro Vás přeložilo Partnerství pro městskou mobilitu. Zdroj: ADFC.


Štítky: Infrastruktura a vozový park (Fakta a čísla, tag11), Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Bezpečnost (Mezioborového plánování, tag18), Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Pěší doprava (Dobrá praxe, tag28), Kampaně (Občan, tag35), Veřejný prostor (tag42)