Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Význam účasti měst a obcí na budování dobíjecí infrastruktury pro čistou mobilitu

23. 08. 2024

V České republice, kde většina populace žije v bytech nebo bytových domech, je zajištění dostupné dobíjecí infrastruktury klíčové pro podporu přechodu na čistou mobilitu. Podle údajů ze Sčítání 2021 více než 10,1 milionu obyvatel žije v běžných bytech. Pro tyto lidi, kteří nemají možnost nabíjet svá elektrická vozidla doma pomocí wallboxu, je zásadní, aby města a obce nabídly adekvátní a snadno dostupnou dobíjecí infrastrukturu.

Vlastníci rodinných domů mají možnost nabíjet svá vozidla doma, což jim poskytuje značnou výhodu. Mohou si nainstalovat vlastní wallbox a využívat ho kdykoliv potřebují. Naproti tomu obyvatelé bytových domů čelí významným překážkám. Bez podpory měst a obcí v oblasti budování dobíjecí infrastruktury je pro ně přechod na čistou mobilitu mnohem složitější.

Podpora měst je klíčová nejen pro motivaci obyvatel k přechodu na elektromobily, ale i pro celkové fungování ekosystému čisté dopravy. Pomalá, neboli AC dobíjecí infrastruktura, je základem této sítě. AC dobíjení je ideální pro delší parkování, například přes noc, a je nezbytné pro každodenní fungování městských obyvatel. Rozsáhlá síť takových dobíjecích stanic umožní majitelům elektromobilů pohodlně a efektivně nabíjet své vozy a výrazně tak přispěje k rozvoji čisté mobility.

Bez investic do této infrastruktury a aktivní účasti měst a obcí nebude přechod na elektromobilitu pro obyvatele měst dostatečně atraktivní. Lidé budou i nadále volit tradiční, méně ekologické formy dopravy, což by mohlo zpomalit přechod na čistší a udržitelnější způsob dopravy.

Investice do zdraví našich dětí

Účast měst a obcí je proto nejen žádoucí, ale naprosto nezbytná. Jde o investici do budoucnosti, která přinese dlouhodobé benefity nejen pro životní prostředí, ale i pro kvalitu života obyvatel měst a obcí. Rozsáhlá a dostupná síť dobíjecích stanic bude klíčem k tomu, aby se čistá mobilita stala běžnou součástí života i v městských aglomeracích, kde bydlí většina české populace.

Problém znečištěného ovzduší je třeba řešit už na jeho počátku, a klíčem k tomu je prevence. Elektromobilita představuje důležitý krok k čistší budoucnosti, protože elektromobily nejsou jen lokálně bezemisní – důraz je kladen i na původ energie, kterou potřebují pro svůj provoz. Výroba elektrické energie je přísně kontrolována a regulována, na rozdíl od stovek tisíc spalovacích automobilů, které mohou snadno obcházet kontroly měření emisí.

Investice do elektromobility je tedy nejen investicí do technologií, ale především do života a zdraví našich dětí. Tím, že podporujeme čistou mobilitu, přispíváme k lepšímu ovzduší a zdravějšímu prostředí pro budoucí generace.

Na udržitelnost udržitelně

Česká firma IONT tech se zaměřuje na výrobu a budování dobíjecí infrastruktury s důrazem na udržitelnost. Díky lokální výrobě a pečlivému výběru materiálů jsou jejich dobíjecí stanice navrženy tak, aby odolaly náročným podmínkám ve veřejném prostoru. Tyto stanice lze flexibilně upravovat a rozšiřovat podle měnících se pot

řeb, a díky možnosti servisu poskytují dlouhodobou podporu uživatelům.

IONT tech se na rozdíl od konkurence neprofiluje jako obchodní společnost, ale jako odpově

dný výrobce, který usiluje o snižování uhlíkové stopy. Na konci životního cyklu jejich stanic umožňuje použití cirkulárních materiálů jejich bezezbytkovou recyklaci, čímž přispívá k udržitelnému rozvoji a ochraně životního prostředí.


Štítky: Spokojenost a kvalita života (Fakta a čísla, tag14), Elektromobilita, čistá vozidla a paliva (Dobrá praxe, tag30), Veřejný prostor (tag42)