Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Buďte ženy, buďte viditelné (Fancy Women Bike Rides)

18. 08. 2024

Jedno z cyklistických hnutí, které se prosadilo po celém světě, je „Fancy Women Bike Rides (FWBR)“, které v roce 2013 iniciovaly Sema Gür a Pinar Pinzuti v tureckém Izmiru.

Při této každoroční akci se ženy oblékaly do módních kostýmů a jezdily na kole, aby zvýšily povědomí o akcích, jako je Den bez aut a Evropský týden mobility.Ačkoli bylo hnutí rozhodně apolitické - vlajky a loga nebyly povoleny -, jízdy byly přesto platformou pro obhajobu bezpečné cyklistické infrastruktury.

Cílem FWBR bylo upozornit na potřebu cyklistické infrastruktury, která by vyhovovala cyklistkám a podporovala je. Tím, že se účastníci masově oblékli a vyjeli na kole, zpochybnili stereotypy a ukázali, že jízda na kole může být praktickým i módním způsobem dopravy.V roce 2023 se konal poslední ročník FWBR ve více než 200 městech ve 30 zemích. Gür a Pinzuti prohlásili, že cíle hnutí byly splněny, což znamenalo konec jedné éry.Trvalý dopad jízd však zůstává a připomíná účastníkům i divákům sílu kolektivní akce a solidarity.

Více zde.


Štítky: Infrastruktura a vozový park (Fakta a čísla, tag11), Spokojenost a kvalita života (Fakta a čísla, tag14), Kampaně (Občan, tag35), Ženy (Občan, tag39)