Aktuality podle tagu
V boxu níže dosaďte za "tag:" kód tagu.
Například tag: tag1. Nebo tag: tag2. Atd.

Zábava a bezpečnost na cestě do školy

19. 08. 2024

Většina měst bohužel není uzpůsobena pro bezpečnou jízdu dětí do školy na kole.

Sam Balto, učitel tělesné výchovy působící na škole v Portlandu ve státě Oregon ve Spojených státech, se proto inspiroval jinými komunitními cyklistickými jízdami, aby přiměl děti ve svém okolí jezdit více na kole.

Cyklobus neboli bicibús označuje skupinu žáků, obvykle v doprovodu dospělých, kteří společně jezdí do školy na kole. Ačkoli cyklobusy existují již desítky let, jejich popularita prudce vzrostla poté, co byly zavedeny v Katalánsku ve Španělsku během pandemie Covid-19.

Sam Balto založil Bike Bus Portland na jaře 2022, aby připomněl Den Země. Od té doby je cyklobus pro děti z jeho školy bezpečnou příležitostí, jak každou středu dojíždět do třídy na kole.Bez ohledu na povětrnostní podmínky mají děti vždy motivaci se k cyklobusu cestou do školy připojit, protože se jim líbí jeho společenský aspekt.A nejsou to jen děti, kdo si během jízd užívá čas se svými kamarády, ale i zapojení rodiče a dobrovolníci zažívají sociální propojení a společenství.

Jako bonus navíc cyklobus snižuje počet aut v ulicích, takže jízda je ještě bezpečnější a snižuje se hluk a znečištění ovzduší. Úspěch cyklobusů podtrhuje klíčové přesvědčení zastánců cyklistiky: navrhnout ulici, která je dostatečně bezpečná pro jízdu dětí na kole, je prospěšné pro všechny! Z těchto příkladů komunitních jízd na kole si můžeme vzít ponaučení, že v počtu je nejen bezpečí, ale také radost.Komunitní cyklojízdy jsou více než jen způsob dopravy nebo volnočasová aktivita; jsou to mocné nástroje pro sociální změnu a budování komunity.Ukazují, že cyklistika má potenciál sbližovat lidi, prosazovat bezpečnější infrastrukturu a podporovat udržitelnou mobilitu.

Více zde.


Štítky: Zdraví a aktivní mobilita (Fakta a čísla, tag15), Cyklistická doprava (Dobrá praxe, tag27), Děti (Občan, tag38)